Från journalist till författare

Läs hela artikeln från Partille Tidning av Jonna Andersson här. Bild: Jonna Andersson.

När nyfikenheten på något nytt började växa inom henne sa tv-journalisten Helena Stjernström upp sig från SVT för att satsa på skönlitteraturen.
I höstas gav hon ut debutromanen Stygga flickor ­kommer till himlen och just nu skriver hon för fullt på uppföljaren.

– Ibland känner man att något är dags. Jag var lite klar med det jag gjorde och nyfiken på något nytt, säger Helena Stjernström.

Hon berättar att det inte är första gången som hon lämnat ett uppdrag för att gå vidare och testa något helt annat. Från omgivningen har hon fått höra att hon är så modig som vågar men själv ser hon det inte så.

– Jag tror att om man tillåter sig att börja tänka på något och låta det växa i bakgrunden så har det plötsligt tagit plats och då är det inte så skrämmande längre. Modet växer parallellt med idén.

För Helena började det med en distanskurs i skrivande. Hon skulle jobba i Stockholm under en period och visste att kvällarna skulle vara lediga och tänkte därför att det passade bra med en kurs.

– På våren när kursen tog slut kände jag att jag blivit stucken av skrivargiftet.

Idén till boken började växa fram. Historien hade Helena ruvat på ett tag, förstod hon i efterhand. Men bitarna och karaktärerna föll på plats allt eftersom post-it-lapparna började fylla spegelväggen där hemma.

– Boken handlar om mod, om att våga ta för sig i livet. Läsaren får möta två kvinnor, Alice och Sofia, med helt olika förhållningssätt till det där att ta för sig. En som aldrig gjort det och en som tagit det för givet, berättar Helena.

Hon berättar att hon själv många gånger under sitt yrkesliv upplevt att duktiga kvinnor inte tar för sig.

– Mindre duktiga män gör det i- stället.

I boken ger kvinnorna varandra den spark i baken de behöver för att våga ta för sig och verkligen köra järnet.

Vad är det för typ av bok?

– Det är en blandning av spänning och humor. Böcker ska ha en genre och jag har fått höra att jag måste välja en annars kommer det inte att gå bra. Men det har jag inte gjort. Boken blandar och sträcker sig över flera genrer.

Bokkategorier